Fadlagring – hvad betyder det?

I forbindelse med vore kontakter og besøg hos vinproducenterne, oplever vi ofte et næsten religiøst forhold til fadlagring. Enten er vinmageren for – eller også er han imod. Hvad der giver den bedste smag, kan man diskutere med vinfolk i timevis.

Vi har valgt ikke at dyrke nogen speciel smagsretning, men har udvalgt et antal brede, flotte vine fra vore leverandører. Nogle af disse er fadlagrede og andre er ikke.

Ifølge tilhængerne påvirker fadlagringen disse faktorer:

  • Tilfører en vis træsmag til vinen
  • Fremmer klaring og stabilisering af vinen
  • Gør farven dybere og mere stabil
  • Blødgør garvesyrerne og øger kompleksiteten af smagsnuancerne

De fleste vinforbrugere fornemmer tydeligst træsmagen, som f.eks. kendetegner mange spanske vine. Den kraftige træsmag er enten fremkommet ved brug af træspåner i gæringstankene eller lagring på enten store trætanke eller almindelige træfade.

Fadlagrede vine er ligeledes ganske mørke og ofte uigennemsigtige, med en flot, funklende lød. Det er også træfadet, som afgiver stoffer der gradvist over lagringsperioden bliver til mørke vine.

En fadlagret vin får som udgangspunkt en mere markant (og ofte fyldigere) smag, som ofte skaber en lang, behagelig eftersmag.

Når ny vin hældes på træfade kommer den i forbindelse med fadets egetræ, og her kommer bla. egefadets indhold af naturlige garvesyrer til at spille en vigtig rolle. Træfadets garvesyrer er endvidere med til forlænge lagringen af de bedste vine, ligesom træfadets garvesyre er med til at blødgøre vinens garvesyre.

Træfadene laves af enten europæisk eller amerikansk egetræ. Især Limousin-skovene nord for Bordeaux har i mange år leveret utroligt store mængder af kvalitetsegetræ. Men produktionen er ikke så stor for tiden, og fadene derfra er følgelig meget dyre. Branchen har derfor kastet sig over østeuropæisk egetræ, som nu lægger materiale til vinfade over hele verden.

I dag koster et vinfad – lavet af fransk eg – ca. 5000 kr. excl. moms, så derfor er prisen på fadlagrede vine lidt højere en ellers.